Vreemd geluid CV ketel. Wat is er aan de hand?

kleine cv-ketel
Blog

Een CV ketel kan soms zeer vreemde geluiden maken. Het is bij ontdekking daarvan aan te raden om de installateur van de CV ketel in te schakelen. Vaak heeft hij direct al een idee wat de mogelijke oorzaak van het geluid zou kunnen zijn. Maar wat kunnen de problemen eigenlijk allemaal zijn?

Bonkend geluid

Een CV ketel kan een bonkend geluid geven wanneer de ketel de warmte niet goed kwijt kan. Het water in de ketel gaat dan koken, met als gevolg dat er luchtbellen opstijgen die een bonkend geluid veroorzaken. Vaak is dit te controleren door na te gaan of de radiatoren wel warm worden. Grote kans dat dit niet het geval is.

Tikken in de leidingen

Bijna iedereen zal wel het geluid van tikkende leidingen kennen. Wanneer de leidingen van de radiatoren koud zijn en er warm water door de CV ketel gestuurd wordt, zullen de leidingen snel opwarmen, waardoor de leidingen zullen uitzetten. Als de leidingen klem zitten en dus niet ontspannen kunnen uitzetten, zullen de leidingen een tikkend geluid maken. Wanneer je de oorzaak van het tikken weet, kun je de leiding op die plek licht insmeren met vet. Hierdoor zal de spanning in de leidingen afnemen en het getik minder worden.

Lawaai bij het aanslaan

Normaliter gaan bij het aanslaan van de CV ketel de ventilator en de pomp beide draaien. Deze geluiden kun je normaal horen bij het aanslaan van de CV ketel. Wanneer er een schurend geluid te horen is, is de kans groot dat de lagers van de pomp of de ventilator versleten zijn. Deze lagers moeten vervangen worden. Ook kan het zijn dat de ketel onregelmatige knallen laat horen; dit is doorgaans een kwestie van de afstelling verbeteren.

Waarom kiest u voor ons?

Lekkages en verstoppingen
Goedkoop en snel ter plaatse
Ervaren vakmannen
24/7 bereikbaar voor nood

Lees ook eens:

Menu
Call Now Button