Wat zijn de gevolgen van een kapot expansievat?

expansievat kapot
Blog

Het expansievat is een van de belangrijkste onderdelen in een cv-ketel. Bij het opwarmen van het water in de cv-ketel neemt  vervolgens de druk op de leidingen toe. Om te voorkomen dat de leidingen onder een te hoge druk komen te staan, moet dit gecompenseerd worden. Deze taak neemt het expansievat op zich. Een speciaal membraan in het expansievat zorgt voor een constante neutralisatie van het ontstane drukverschil. De flinke belasting van het membraan maakt dat het expansievat relatief snel kapot gaat en vervangen moet worden. Is uw expansievat kapot? In dit artikel leest u wat de gevolgen hiervan kunnen zijn.

Symptomen van een kapot expansievat

Op het moment dat uw expansievat kapot is, kan dit vervolgens op verschillende manieren merkbaar zijn. De eerste manier is dat de cv-ketel mogelijk niet meer werkt, waardoor u uw ruimtes in huis niet langer kunt verwarmen. Ook kan er sprake zijn van een lek in het expansievat. Het is heel eenvoudig om het onderdeel op een lekkage te controleren. Tik met een schroevendraaier op de boven- en onderzijde van het expansievat. Lijkt het geluid hetzelfde te zijn? In dat geval duidt dit erop dat het expansievat kapot is. Een loodgieter kan dit nader voor u onderzoeken. Haal het expansievat nooit zelf open om deze te controleren op lekkages of slijtage. In het vat is namelijk gas aanwezig.

Levensduur van een expansievat

Zoals reeds beschreven werd, heeft een expansievat een relatief korte levensduur. Het is sterk aan te bevelen om het apparaat in ieder geval eens per zes tot zeven jaar te laten vervangen. Hiermee gaat het expansievat minder lang mee dan een cv-ketel. Zou u het expansievat te lang laten zitten, dan kan de druk op leidingen vergroten. Dit kan nare gevolgen hebben, waarvan een lekkage een goed voorbeeld is. Onze loodgieters in Lisse helpen u graag verder, wanneer uw expansievat kapot is.

Waarom kiest u voor ons?

Lekkages en verstoppingen
Goedkoop en snel ter plaatse
Ervaren vakmannen
24/7 bereikbaar voor nood

Lees ook eens:

Menu
Call Now Button