Vloerverwarmingen kunnen op verschillende manieren geplaatst worden. We kunnen hierbij onderscheid maken in natbouw en droogbouw. Een natbouw systeem betekent dat wij de verwarmingsbuizen in het cement van de vloer verwerken. Hierbij hoeven wij niet perse een isolatie voor de vloerverwarming aan te brengen. Bij een droogbouw systeem zullen wij de verwarmingsbuizen niet in, maar op de vloer plaatsen. Hierdoor is het van groot belang dat de loodgieter ook een goede vloerverwarming isolatie aanbrengt. Door de manier waarop de loodgieter de verwarming plaatst, moet deze eerst een laag isolatiemateriaal op de vloer aanbrengen. Hier bovenop worden gegalvaniseerde krimpnetten aangebracht waarin de verwarmingsbuizen verwerkt zijn. Vervolgens kan de loodgieter de vloerbedekking hier overheen plaatsen.
Is een vloerisolatie nodig bij vloerverwarming?
Indien uw woning verwarmd wordt middels vloerverwarming, denkt u vaak niet aan vloerisolatie. De warmte komt immers uit de vloer, waardoor mensen vaak denken dat isolatie overbodig is. Dit is echter een misvatting. Isolatie is namelijk wel degelijk nodig bij vloerverwarming. De voornaamste reden hiervoor is dat de warmte snel verloren gaat wanneer er geen isolatie aanwezig is. Door isolatie aan te brengen in combinatie met vloerverwarming, blijft de vloer langer warm. Het isolatiemateriaal houdt de warmte namelijk vast, waardoor de vloerverwarmingsinstallatie minder hard hoeft te werken. Met isolatie en vloerverwarming daalt de energierekening dus alleen nog maar verder.
Welke soorten vloerverwarming zijn er?
Wie denkt dat er slechts één variant van vloerverwarming is, heeft het mis. We kennen tegenwoordig namelijk verschillende soorten vloerverwarming. De bekendste soorten zetten we hier op een rijtje.
Natbouw
Dit is de variant van vloerverwarming waarbij de loodgieter een laag cement over de leidingen giet. Vaak is er in dit geval sprake van een warmwatervloerverwarming. Natbouw is de duurzaamste en meest zuinige vloerverwarming. Er is één nadeel: door het cement duurt het relatief lang voordat de vloer warm is. Met behulp van isolatie kunt u dit voorkomen.
Droogbouw
Het tegenovergestelde van natbouw is droogbouw. Bij deze variant van vloerverwarming legt de loodgieter de vloer direct bovenop de leidingen. Deze zal dus niet eerst een laag cement aanbrengen. Het grote voordeel is dat de vloer hierdoor sneller warm wordt. Daarbij komt dat de vloer niet onnodig hoog komt te liggen, dat is bij natbouw vaak wel het geval.
Warmwatervloerverwarming
Wie een zuinig systeem zoekt voor vloerverwarming, kiest voor de warmwatervloerverwarming. Bij deze installatie zorgt een cv-ketel of warmtepomp voor de aanvoer van warm water naar het leidingstelsel onder de vloer. Deze vloerverwarming kan de loodgieter zowel nat als droog aanbrengen.
Elektrische vloerverwarming
Naast de warmwatervloerverwarming behoort elektrische vloerverwarming tot de mogelijkheden. Hierbij wordt gebruikgemaakt van verwarmingselementen in de vloer. Nadeel van deze vorm van vloerverwarming is dat hij niet bepaald energiezuinig is. Vandaar dat mensen een elektrische vloerverwarming vaak alleen gebruiken voor kleine ruimtes, zoals het toilet.
Soorten isolatie onder de vloerverwarming
We haalden al aan dat het verstandig is om vloerverwarming te combineren met isolatie. Naast verschillende verwarmingsmogelijkheden zijn er ook verschillende soorten isolatie. Hieronder volgt een overzicht met de isolatiemogelijkheden bij vloerverwarming.
Isolatieplaten
Een eerste mogelijkheid voor wat betreft isolatie bij vloerverwarming zijn isolatieplaten. Deze zal een loodgieter ten allen tijde aanbrengen onder het leidingwerk van het verwarmingssysteem. Voordeel van het plaatwerk is dat u energie bespaart en dat de vloer snel verwarmt.
Folie
Naast isolatieplaten kunt u ook folie gebruiken als isolatiemateriaal bij vloerverwarming. Wij zullen een speciaal soort folie gebruiken dat de warmte weerkaatst. Grote voordeel hiervan is dat de warmte sneller opstijgt, waardoor een ruimte eerder warm is. Bovendien is de folie dun, waardoor een vloer niet onnodig hoog komt te liggen.
Tackerplaten
Voor de isolatie van vloerverwarming kunnen wij ook tackerplaten gebruiken. Dit zijn platen die bestaan uit een dunne laag met EPS. Hierdoor houdt het isolatiemateriaal de warmte goed vast. Bijkomend voordeel is dat de leidingen van vloerverwarming makkelijk aan te brengen zijn op tackerplaten. Dit kan namelijk met behulp van speciale U-clips.
Noppenplaten
Tot slot kunnen noppenplaten gebruikt worden als isolatie bij vloerverwarming. Door de noppen op deze platen kan het leidingwerk er makkelijk tussen gelegd worden. De leidingen hoeven niet vastgezet te worden, want de noppen houden ze zelf op hun plaats. Grootste voordeel van deze isolatie is dat er veel minder warmte via de bodem verdwijnt. Dit is anders dan bij de andere isolatiemogelijkheden voor vloerverwarming.
Reflectiefolie en warmteweerstand
Een vloerverwarming kan op een meer efficiënte manier een woning verwarmen. Hierdoor verbruikt u minder energie en dit is beter voor het milieu. De manier waarop de verwarming in de vloer geïnstalleerd is draagt ook bij aan de mate van efficiëntie waarmee de woning verwarmd kan worden. Wordt er gebruikgemaakt van een droogbouw systeem dan moet er een isolatie materiaal tussen de verwarmingsbuizen en de vloer worden aangebracht. Deze isolatie is ook een reflectiefolie die ervoor zorgt dat alle gegenereerde warmte naar boven gestraald wordt. Daarnaast is het ook belangrijk dat de juiste vloerbedekking gekozen wordt voor een optimaal resultaat. De vloerbedekking met een lage warmteweerstand hebben zodat de warmteafgifte van de verwarming niet beperkt wordt door het materiaal.
Voordelen isolatie vloerverwarming
We haalden het hierboven al gedeeltelijk aan, maar het grootste voordeel van isolatie bij vloerverwarming is dat er minder warmte verloren gaat. De meeste isolatiematerialen kunnen warmte vasthouden die vrijkomt vanaf de leidingen. Andere materialen zorgen er juist weer voor dat er minder warmte via de bodem verdwijnt. Met behulp van isolatie zorg je er dus voor dat de warmte die het leidingwerk uitstraalt optimaal benut wordt. Doordat er minder warmte verloren gaat, hoeft een cv-ketel of warmtepomp ook minder te werken. Er wordt dus minder energie verbruikt, wat uiteindelijk resulteert in een lagere energierekening.