Stappenplan: wat te doen bij lekkages?

wat te doen bij lekkages
Blog

Een lekkage kan bijzonder veel schade met zich meebrengen. Veel mensen willen dan ook dat een lekkage zo snel mogelijk gedicht wordt, om zo de schade nog enigszins te beperken. Maar lang niet iedereen weet echter hoe te handelen bij een lekkage. Indien dit bij u ook het geval is, kan de lekkage maar zo behoorlijk wat schade aanrichten. Om te voorkomen dat u te maken krijgt met waterschade en veel moet betalen om alles te herstellen, hebben wij hieronder een stappenplan opgesteld. Zo weet u precies wat u moet doen bij een lekkage.

Stap 1: Zoek de bron van de lekkages

Voordat u iets kunt doen tegen lekkages, moet u natuurlijk wel weten waar het lek zit en wat de lekkage precies veroorzaakt. Sommige lekkages zijn met het blote oog waarneembaar, maar dat is lang niet bij elk lek het geval. Zo kan het bijvoorbeeld ook zijn dat u een lekkende waterleiding in uw muur heeft. In dat geval spreken we van onzichtbare lekkages. Vochtplekken op de muur wijzen vaak op een dergelijke lekkage. Is er sprake van een lek waarbij hemelwater naar binnen komt? Of is er een waterleiding of waterafvoer lek? Wanneer er een waterleiding lek is, dient u de hoofdkraan direct af te sluiten. Wanneer hemelwater naar binnen komt of een afvoer lek is, is het lastiger om direct het lek te stoppen.

Stap 2: Neem contact op met de verzekeraar

Wanneer u vermoedt dat de schade door de verzekering gedekt wordt, is het zeer aan te raden om voor het inschakelen van een loodgieter contact op te nemen met de verzekeraar. Een opstalverzekering biedt vaak dekking voor de schade die is veroorzaakt door een lekkage. Mits de lekkage voorkomen had kunnen worden. Dit is het geval bij het slecht onderhouden van waterleidingen. Hier kunt u onze loodgieters ook voor inschakelen. In sommige gevallen stuurt de verzekeraar een loodgieter langs. Als dit niet het geval is, dan gaat u naar stap 3.

Stap 3: Schakel een loodgieter in

Wanneer u het lek niet kunt vinden of niet weet hoe u het lek moet dichten, schakelt u een loodgieter in. Doe dit zo snel mogelijk, want anders wordt de schade alleen nog maar groter. Een loodgieter kan het lek in uw waterleiding binnen de kortste keren dichten, waardoor de schade beperkt blijft.

Stap 4: Zelf de schade beperken

Vaak duurt het even voordat een loodgieter bij uw woning arriveert. In dat geval doet u er goed aan zelf alvast wat water op te vangen, om zo de waterschade te beperken. Bij een lekkende waterleiding kunt u handdoeken gebruiken of een emmer.

Stap 5: Blijf van de lekkages af

Indien u een loodgieter ingeschakeld heeft om het lek te dichtend, doet u er goed aan zelf van het lek af te blijven. Wanneer u toch besluit zelf wat aan het lek te prutsen, kan de lekkage alleen maar groter worden. Hierdoor ontstaat vaak ook meer schade en het repareren wordt zo alleen nog maar duurder. Het is belangrijk dat u nog even geduld heeft. De loodgieter komt namelijk spoedig bij u langs op uw lekkage op te lossen.

Waarom kiest u voor ons?

Lekkages en verstoppingen
Goedkoop en snel ter plaatse
Ervaren vakmannen
24/7 bereikbaar voor nood

Lees ook eens:

Menu
Call Now Button